Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 1,209
» Najnowszy użytkownik: Josinesharo
» Wątków na forum: 38
» Postów na forum: 319

Pełne statystyki

Użytkownicy online
Aktualnie jest 48 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 47 Gość(i)
vynlarian

Ostatnie wątki
Olej kokosowy - rodzaje, ...
Forum: Olej kokosowy
Ostatni post: stridentcleft
06-10-2020, 07:10 AM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 2,761
Olej kokosowy rafinowany ...
Forum: Olej kokosowy
Ostatni post: calmpursuits
06-10-2020, 02:53 AM
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 2,718
Mięta
Forum: Uprawa
Ostatni post: joshuaperry
06-08-2020, 04:05 AM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 6,701
Olej arganowy na twarz
Forum: Olej arganowy
Ostatni post: philipross
06-06-2020, 03:51 AM
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 11,654
olej arganowy na włosy
Forum: Olej arganowy
Ostatni post: brendaking
06-05-2020, 01:49 AM
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 9,312
Czarnuszka na brodawki
Forum: Czarnuszka
Ostatni post: TomaszWolowiec
03-31-2020, 12:41 PM
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 30,457
Właściwości selera naciow...
Forum: Domowe wykorzystanie ziół
Ostatni post: malyrafal
02-28-2020, 04:31 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 4,005
Spirulina a trądzik
Forum: Spirulina
Ostatni post: Michałbyzdra
02-19-2020, 05:15 PM
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 19,759
jak hodować zioła?
Forum: Uprawa
Ostatni post: inowroclawianin
02-14-2020, 12:10 PM
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 7,608
jak dawkować?
Forum: Olej lniany
Ostatni post: inowroclawianin
02-14-2020, 12:08 PM
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 14,988

 
  Olej kokosowy - rodzaje, zastosowanie i właściwości
Napisane przez: stridentcleft - 06-10-2020, 07:10 AM - Forum: Olej kokosowy - Brak odpowiedzi

Olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Olej kokosowy cieszy się uznaniem zarówno ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jak i wygląd. Najbardziej znany jest ze swoich właściwości odchudzających, jednak lista zalet oleju kokosowego jest znacznie dłuższa. Co zatem warto wiedzieć na temat oleju kokosowego?
1. Co to jest olej kokosowy?
Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, otrzymywany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy ma białą barwę, topnieje w temperaturze 20-28ᐤC, dlatego przechowywany w temperaturze pokojowej ma zwykle półpłynną konsystencję.

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie. Używany jest w kuchni do smażenia, wyrobu ciast, jest składnikiem margaryn i czekolady. Jest też używany w przemyśle chemicznym i kosmetycznym.
2. Rodzaje oleju kokosowego
Olej kokosowy powstaje z miąższu orzecha kokosowego. Na rynku dostępne są różne rodzaje oleju kokosowego. Podstawową różnicą między nimi jest sposób w jaki zostały uzyskane. Wyróżniamy trzy rodzaje oleju kokosowego: virgin, nierafinowany i rafinowany.

2.1. Olej virgin
To najbradziej naturalna metoda pozyskiwania oleju kokosowego. Stosowana jest od wieków. Proces pozyskiwania oleju kokosowego virgin obejmuje: fermentację, odwirowanie lub ogrzewanie w celu odparowania wody i chłodzenie.

Uzyskany w ten sposób olej kokosowy zachowuje wszystkie składniki bioaktywne, które znajdują się w miąższu.

2.2. Nierafinowany olej kokosowy
Nierafinowany olej kokosowy pozyskuje się zwykle z miąższu tłoczonego na zimno. Jakość oleju kokosowego nierafinowanego uzależniona jest przede wszystkim od surowca i metod suszenia.
2.3. Rafinacja oleju z kokosa
Olej kokosowy rafinowany również pozyskuje się z suszonego miąższu, z tym że proces ten jest bardziej skomplikowany. Suszony miąższ orzecha poddaje się procesom: ogrzewania, oczyszczania z osadów, wybielania, aromatyzowania i czasem również utwardzania.

Wszystkie te procesy sprawiają, że olej kokosowy rafinowany ma dłuższy okres przydatności do spożycia. W procesie pozyskiwania takiego oleju nie zmieniają się profile kwasów tłuszczowych. Niestety rafinowanie pozbawia olej kokosowy większości innych, nietłuszczowych składników odżywczych - witamin i przeciwutleniaczy. Rafinowany olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia, ponieważ w wyniku wysokiej temperatury składniki bioaktywne i tak ulegają degradacji.

3. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju
Olej kokosowy ma charakterystyczny profil tłuszczowy - zawiera ok. 8 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych i aż 92 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych. Jak wiemy, nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych nie jest korzystne dla naszego zdrowia i może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia.

To co wyróżnia olej kokosowy to fakt, że nasycone kwasy tłuszczowe to w większości średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które charakteryzują się innymi właściwościami niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Proces trawienia i wchłaniania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT) przebiega inaczej niż pozostałych kwasów tłuszczowych. Kwasy MCT są wchłaniane bezpośrednio przez żyłę wrotną do wątroby. Ten fakt sprawia, że kwasy MCT mają korzystne działanie zdrowotne i dietetyczne. Mają też działanie antybakteryjne i termogeniczne.

To właśnie dzięki obecności kwasów MCT olejowi kokosowemu przypisuje się właściwości odżywcze, mimo że w większości składa się z tłuszczów nasyconych.

Olej kokosowy nierafinowany zawiera też wiele cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy B2, B6, C i E, kwas foliowy, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.

Ważnym składnikiem olejku kokosowego jest też kwas laurynowy. Jest on nasyconym kwasem tłuszczowym. Dzięki swoim właściwościom wspomaga pracę układu immunologicznego.
4. Olej kokosowy na odchudzanie
Odchudzanie dzięki zastosowaniu oleju kokosowego jest możliwe przede wszystkim ze względu na obecne w składzie oleju kokosowego cząsteczki tłuszczów nasyconych o nazwie trójglicerydy średniołańcuchowe. W przeciwieństwie do innych tłuszczów nasyconych nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, a od razu zostają zamieniane na energię – nic zatem dziwnego, że olej kokosowy cieszy się ogromną popularnością wśród osób aktywnych fizycznie, którym zależy na zwiększeniu wydolności organizmu.

Olej kokosowy sprawia, że zwiększeniu ulega tempo zachodzących w naszym organizmie procesów trawiennych. Spożywanie posiłków przygotowanych przy użyciu oleju kokosowego sprzyja zatem szybszemu spalaniu kalorii, a co za tym idzie chroni przed problemami z utrzymaniem właściwej wagi.

Zalety oleju kokosowego w kwestii odchudzania na tym się jednak nie kończą. Olej kokosowy jest bardzo sycący, dzięki czemu, aby na długo zaspokoić głód, możemy zjeść mniej – mniejsze porcje to mniejsza ilość przyjętych w ciągu dnia kalorii. Jak dowodzą specjaliści, olej z kokosów powinni włączyć do swojej diety przede wszystkim osoby zmagające się z otyłością brzuszną.
Wyniki przeprowadzonych przez brazylijskich naukowców badań dowodzą, że regularne stosowanie oleju kokosowego pomaga pozbyć się kilku centymetrów w talii i zmniejszyć BMI.

5. Właściwości oleju z kokosa
Olej z kokosa docenić należy nie tylko ze względu na przydatność w kuracji odchudzającej. Udowodniono, że olej kokosowy wykazuje także pozytywny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Zawarte w nim substancje usprawniają funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia związanych z nim schorzeń, takich jak choćby nadciśnienie tętnicze, którego konsekwencją bywa zawał serca czy udar mózgu.

Olej kokosowy zapobiega również odkładaniu się w światłach żył złogów, chroniąc nas tym samym przed wystąpieniem miażdżycy. Nad zastosowaniem oleju kokosowego w swojej diecie powinny zastanowić się także osoby narażone na cukrzycę. 

Wydrukuj tę wiadomość

  Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Napisane przez: calmpursuits - 06-10-2020, 02:53 AM - Forum: Olej kokosowy - Brak odpowiedzi

Bardzo często zastanawiacie się który olej kokosowy będzie dla Was lepszy. Czy lepiej wybrać olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Wybór na szczęście nie jest trudny i zaraz wszystko będzie dla Ciebie jasne. Przy okazji opowiem Ci czym się różnią między sobą poszczególne oleje kokosowe na rynku. Nawet te sprzedawane pod tą sama nazwą. Za to w znacznie różnej cenie. Różnica w cenie często wynosi nawet 300%!
Olej kokosowy nierafinowany - extra virgin
Wszytko zaczyna się na Filipinach od świeżo ściętego i suszonego w niskiej temperaturze kokosa. Tylko tak przygotowany surowiec jest sens tłoczyć na zimno w niskiej temperaturze. Skrócenie czasu od ścięcia świeżego kokosa z palmy do wytłoczenia oleju na zimno, pozwala nam wydobyć z kokosa wszystko co najlepsze wraz z jego delikatnym smakiem i zapachem. Jest to zdecydowanie najbardziej wartościowa wersja oleju kokosowego, charakteryzująca się wysoką zawartością kwasu laurynowego.
Według mnie tylko tak powinen powstawać olej nierafinowany i ta wersja jako jedyna zasługuje na tą nazwę (nierafinowany, extra virgin). Jednak w rzeczywistości jest często inaczej. Pod tą nazwą jest też sprzedawany olej tłoczony z kopry. Kopra to kokosy, które się ścina i i składa na taką hałdę - coś jak węgiel Smile A potem sobie schną na słońcu lub są często suszone dymem (pali się pod nimi ognisko). Temperatura jest tam znacznie wyższa, dlatego nie polecam tej wersji i nie zasługuje ona na nazwę extra virgin moim zdaniem.
Jest jednak jeszcze gorsza wersja. Jest to olej kokosowy tłoczony z wiórek kokosowych. Jest to dość częsta praktyka w Polsce i Europie. Nie wiem czemu to nikogo nie dziwi, jak słyszy o polskim oleju koksowym. Dla mnie to brzmi równie śmiesznie, jak polska oliwa. Oliwę powinno się tłoczyć tam gdzie rosną oliwki. Tak samo olej kokosowy, powinen być produkowany tam gdzie rosną kokosy! Wracając do tematu oleju kokosowego tłoczonego z wiórek, problem jest taki że wiórki kokosowe są suszone w temperaturze około 120 stopni. Jeżeli surowiec do produkcji oleju jest suszony w takiej temperaturze to po co z niego w ogóle tłoczyć olej na zimno, a potem nazywać go nierafinowanym?
Zobacz filmik: Jak wybrać olej kokosowy?

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego
Olej kokosowy extra virgin ma niezliczoną ilość zastosowań kulinarnych i kosmetycznych. Można go jeść samego łyżeczką, dodawać do kawy kuloodpornej ze względu na wysoką zawartość kwasów średniołańcuchowych (MCT), używać do słodkich wypieków (dodaje go do chleba bananowego zamiast masła, nadaje super aromat) jak również smażyć orientalne dania kuchni azjatyckiej.
Nierafinowany olej kokosowy to również najlepszy wybór do celów kosmetycznych. Rewelacyjnie sprawdza się jako odżywka do włosów oraz balsam do ciała (np po opalaniu). Jest też bardzo często używany jako dodatek do domowych antyperspirantów.
Mam też bardzo dobrą informację dla wszystkich miłośników i właścicieli psów, kotów i koni. Olej kokosowy nierafinowany to znakomity naturalny środek chroniący przed kleszczami.

Olej koksowy rafinowany - bezzapachowy - czysty
Olej kokosowy bezzapachowy powstaje z kopry, czyli kokosów suszonych dymem nad paleniskami z liści palmy lub na słońcu. Dlatego też jest dużo tańszy od nierafinowanego oleju kokosowego.
Jeżeli będziemy go używać do smażenia, nie robi nam to żadnej różnicy. Tam przecież i tak jest jeszcze wyższa temperatura. Zaletą rafinowanego oleju kokosowego jest brak zapachu i smaku kokosa oraz wyższa temperatura dymienia. Dzięki temu olej jest bardziej uniwersalny i można go stosować wszędzie tam gdzie zależy nam na niezmienionym smaku potrawy. Ja np zawsze używam go do smażenia frytek belgijskich Smile
Jak powstaje olej kokosowy rafinowany?
Wzorowo rafinowany olej koksowy powinien powstawać tak: Kopra jest tłoczona w temperaturze ok 90 stopni pod dużym ciśnieniem. Kolejnym krokiem jest destylacja w celu pozbycia się zapachu i smaku kokosa. Na samym końcu olej jest filtrowany.
Jednak ta metoda nie jest dla niektórych odpowiednio wydajna i próbują jeszcze wykorzystać olej, który pozostał w wytłoczynach po tym procesie. Jest to tak zwana rafinacja chemiczna. Używa się dość mocnych rozpuszczalników aby wydostać praktycznie cały pozostały olej. Ta metoda znacznie podnosi wydajność produkcji. Dlatego olej kokosowy rafinowany chemicznie jest znacznie tańszy.

Olej kokosowy BIO czy konwencjonalny?
Następnym krokiem jest wybór między olejem BIO (ekologicznym), a produktem konwencjonalnym. Różnica w cenie w przypadku olejów kokosowych jest niewielka (ok 10-20%), zatem zachęcam do wyboru certyfikowanych produktów ekologicznych. 
Olej kokosowy nierafinowany może być używany przez witarian, a obydwa rodzaje przez wegan.
Mam nadzieję, że już wiesz który olej jest najlepszy dla Ciebie. Ja kieruję się prostą zasadą, jeżeli tylko smak i zapach kokosa nie koliduję z moim daniem zawsze używam oleju nierafinowanego Smile
Wszystkie nasze oleje kokosowe są dostępne tutaj.

Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy z olejem kokosowym, to jest idealna okazja, żeby się nimi podzielić Smile)

Wydrukuj tę wiadomość

  Czym jest kwas hialuronowy
Napisane przez: Krasna - 01-31-2020, 04:37 PM - Forum: Kwas hialuronowy - Odpowiedzi (1)

W świecie pielęgnacji skóry modne składniki pojawiają się i znikają (a wiele z nich nigdy nie powinno być tak popularne!). Badania pokazują, że kwas hialuronowy to nie tylko trend - wręcz przeciwnie, jest to jeden z najlepszych składników do pielęgnacji skóry, jakich możesz użyć.
Kwas hialuronowy to glikozaminoglikan, wymyślna nazwa ważnej naturalnie występującej substancji, która jest elementem wspierającym młodość skóry. Jako główny glikozaminoglikan w skórze, kwas hialuronowy działa, aby utrzymać każdy aspekt skóry stabilny, zabezpieczony i stale odnawiany.
Kwas hialuronowy jest również środkiem utrzymującym wilgoć, który jest substancją higroskopijnych składników do pielęgnacji skóry, co oznacza, że pochłania wilgoć z otoczenia. Substancje utrzymujące wilgoć często znajdują się w nawilżających produktach na bazie wody, serum i innych produktach do pielęgnacji skóry. Przede wszystkim ze względu na ich zdolność do wspomagania nawilżenia wszystkich rodzajów skóry, co jest szczególnie korzystne w przypadku suchej, odwodnionej skóry.

Wydrukuj tę wiadomość

  Olejek arganowy na paznokcie
Napisane przez: naturalny - 01-17-2020, 01:59 PM - Forum: Olej arganowy - Brak odpowiedzi

Z tego co wiem, to olejek arganowy wspaniale nadaje się do pielęgnacji paznokci. Przede wszystkim świetnie chroni je przed matowieniem i zmiękcza skórki. Można go także dla lepszego efektu połączyć z sokiem z cytryny. Z pewnością to jeden z najlepszych kosmetyków naturalnych.

Wydrukuj tę wiadomość

  Właściwości selera naciowego
Napisane przez: czerwinska - 12-24-2019, 06:23 AM - Forum: Domowe wykorzystanie ziół - Odpowiedzi (2)

Seler naciowy to znacznie więcej niż tradycyjny składnik letniej sałatki czy gulaszu. Dostępne wyniki badań pokazują, że to wszechstronnie bogate w składniki odżywcze warzywo ma bardzo duży potencjał zdrowotny i jest warte dodania do codziennej diety.

Badania wykazały, że seler naciowy ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Seler zawiera aktywne związki zwane ftalidami, które rozluźniają mięśnie tętnic, które regulują ciśnienie krwi, umożliwiając rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ftalidy zmniejszają również poziom hormonów stresu, które mogą powodować zwężenie naczyń krwionośnych. Jak się zatem okazuje, seler naciowy jest bardzo zdrowy dla układu krwionośnego.

Seler naciowy jest także doskonałym źródłem witaminy C i ma także wiele innych zalet w zakresie ochrony zdrowia. Witamina C może pomóc zmniejszyć objawy przeziębienia lub nasilenia objawów przeziębienia w miesiącach zimowych. Ta ważna witamina pomaga wspierać układ odpornościowy i jest bardzo ważna w okresie przesilenia.
Seler dostarcza również cennego błonnika oraz niezbędnych minerałów, takich jak folacyna i potas. Nic więc dziwnego, że ma długą historię stosowania, najpierw jako lek, a później jako żywność. Seler naciowy można oczywiście jeść samodzielnie, ale jest również smacznym dodatkiem do wielu gotowanych potraw. Mozna go znaleźć w przepisach na  smażone potrawy, zupy, gulasze i zapiekanki.

Wydrukuj tę wiadomość

  Olej arganowy kontra olej rycynowy
Napisane przez: Patrycja - 12-05-2019, 09:25 AM - Forum: Olej arganowy - Brak odpowiedzi

Zarówno olej rycynowy, jak i olej arganowy są korzystne dla włosów. Podczas gdy olej rycynowy służy do lepszego wzrostu włosów, olej arganowy jest zwykle stosowany do głębokiego odżywiania lub jako produkt do stylizacji. Pomaga przywrócić blask włosom i naprawić rozdwojone końcówki.

Olej rycynowy to coś więcej niż naturalne lekarstwo na porost włosów, gdyż istnieje więcej sposobów, dzięki którym można wykorzystać jego działanie z korzyścią dla włosów i skóry głowy:

1. Łupież - przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczny olej rycynowy sprawia, że jest doskonałym lekarstwem na infekcje skóry głowy i łupieżu oraz suchą i swędzącą skórę głowy.


- Wymieszaj 1 łyżkę czystego oleju rycynowego z odrobiną oliwy z oliwek i soku z połowy cytryny i nałóż na skórę głowy. Pozostaw na 30 minut i zmyj.

2. Naturalna odżywka - olej rycynowy jest bogaty w składniki nawilżające i wnika głęboko w skórę głowy, aby odżywić włosy. Rezultatem jest świetny połysk i miękkie włosy.
Zawsze mieszaj go z olejem nośnikowym, takim jak olej kokosowy lub olej arganowy i stosuj szampon dwa razy, gdy skończysz proces olejowania.


Połączenie oleju arganowego z rycynowym to z pewnością dobry pomysł przy wielu różnych typach włosów i skóry głowy.

Wydrukuj tę wiadomość

  Spirulina i chlorella na cały dzień
Napisane przez: Piflybay - 02-17-2019, 09:16 PM - Forum: Chlorella - Brak odpowiedzi

Witam chciałbym się dowiedzieć czy jak zrobię sobie koktajl na cały dzień że spirulina i chlorella w proporcjach 2:1 żeby pić ja rano w południe i wieczorem tak jak jest napisane na stronie to czy w takiej butelce półtora litrowej od rana do wieczora nie straci swoich właściwości ? Bo w zasadzie to ciężko mi przez cały dzień chodzic z całym arsenałem owych specyfików i robić je po trochu ,a tak bym zrobił z rana wszystko i do wieczora miał taką buteleczke. I Moje pytanie brzmi czy jak tak zrobię to czy nie straci właściwości np.z sokiem jabłkowym i pomarańczą czy najlepiej na świeżo robić to wszystko i z wodą popijać . Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

  Atopowe zapalenie skóry
Napisane przez: okowalska1994 - 01-03-2019, 12:31 PM - Forum: Spirulina - Brak odpowiedzi

Witam serdecznie.
O działaniu spiruliny dowiedziałam się od Klientki w pracy. Choruję na atopowe zapalenie skóry od dziecka w wysokim stadium.. Lekarze rozkładają ręce i przepisują jedynie maści sterydowe rożnych firm z nadzieją "a może to pomoże".. Piszę do Państwa z nadzieją na pomoc, ponieważ nie mogę odnaleźć się z wyborem odpowiedniej suplementacji dla mnie - za dużo produktów Smile Chciałabym skorzystać z oferty najbardziej ekonomicznej finansowo, ponieważ w domu mam już prawie całą aptekę.. Sad
Zaznaczę, że obecnie jestem w ciąży w 23 tygodniu, ale chciałabym wprowadzić spirulinę do swojej diety również po ciąży (jestem bardzo zdesperowana przez choroby skóry).
Czytałam również o oleju z czarnuszki.

Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawię i dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam,
Ola

Wydrukuj tę wiadomość

  Spirulina a trądzik
Napisane przez: EwaMarczykowska - 02-23-2018, 09:05 AM - Forum: Spirulina - Odpowiedzi (10)

Czy spirulina zmniejszy trądzik pospolity?

Wydrukuj tę wiadomość

  Na co można jeść młody jęczmień?
Napisane przez: Tomek - 02-12-2018, 01:22 PM - Forum: Młody jęczmień - Odpowiedzi (6)

Na jakie dolegliwości polecany jest młody jęczmień? Ktoś stosuje?

Wydrukuj tę wiadomość