12-24-2019, 06:23 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-24-2019, 06:25 AM przez czerwinska.)
Seler naciowy to znacznie więcej niż tradycyjny składnik letniej sałatki czy gulaszu. Dostępne wyniki badań pokazują, że to wszechstronnie bogate w składniki odżywcze warzywo ma bardzo duży potencjał zdrowotny i jest warte dodania do codziennej diety.
Badania wykazały, że seler naciowy ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Seler zawiera aktywne związki zwane ftalidami, które rozluźniają mięśnie tętnic, które regulują ciśnienie krwi, umożliwiając rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ftalidy zmniejszają również poziom hormonów stresu, które mogą powodować zwężenie naczyń krwionośnych. Jak się zatem okazuje, seler naciowy jest bardzo zdrowy dla układu krwionośnego.
Seler naciowy jest także doskonałym źródłem witaminy C i ma także wiele innych zalet w zakresie ochrony zdrowia. Witamina C może pomóc zmniejszyć objawy przeziębienia lub nasilenia objawów przeziębienia w miesiącach zimowych. Ta ważna witamina pomaga wspierać układ odpornościowy i jest bardzo ważna w okresie przesilenia.
Seler dostarcza również cennego błonnika oraz niezbędnych minerałów, takich jak folacyna i potas. Nic więc dziwnego, że ma długą historię stosowania, najpierw jako lek, a później jako żywność. Seler naciowy można oczywiście jeść samodzielnie, ale jest również smacznym dodatkiem do wielu gotowanych potraw. Mozna go znaleźć w przepisach na smażone potrawy, zupy, gulasze i zapiekanki.
Badania wykazały, że seler naciowy ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Seler zawiera aktywne związki zwane ftalidami, które rozluźniają mięśnie tętnic, które regulują ciśnienie krwi, umożliwiając rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ftalidy zmniejszają również poziom hormonów stresu, które mogą powodować zwężenie naczyń krwionośnych. Jak się zatem okazuje, seler naciowy jest bardzo zdrowy dla układu krwionośnego.
Seler naciowy jest także doskonałym źródłem witaminy C i ma także wiele innych zalet w zakresie ochrony zdrowia. Witamina C może pomóc zmniejszyć objawy przeziębienia lub nasilenia objawów przeziębienia w miesiącach zimowych. Ta ważna witamina pomaga wspierać układ odpornościowy i jest bardzo ważna w okresie przesilenia.
Seler dostarcza również cennego błonnika oraz niezbędnych minerałów, takich jak folacyna i potas. Nic więc dziwnego, że ma długą historię stosowania, najpierw jako lek, a później jako żywność. Seler naciowy można oczywiście jeść samodzielnie, ale jest również smacznym dodatkiem do wielu gotowanych potraw. Mozna go znaleźć w przepisach na smażone potrawy, zupy, gulasze i zapiekanki.