Forum Spirulina.pl

Pełna wersja: Spirulina na cellulit i odchudzanie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Spirulina to niebiesko-zielone mikroalgi i zawiera ~ 70% białka, dużo witamin z grupy B, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor, beta-karoten, chlorofil i fikocyjaninę - silny przeciwutleniacz. Oprócz tego, że jest znaczącym źródłem zdrowych dla jelit prebiotycznych polisacharydów. Spirulina ponadto:
• wspiera zdrowy poziom energii,
• zawiera przeciwutleniacze,
• zawiera dużo kompletnego białka,
• zapewnia zdrowe dla jelit prebiotyczne polisacharydy,
• powoduje wyjątkowo niski ślad środowiskowy.

Spirulina w proszku zawiera dużo żelaza (10 razy więcej niż suszona wołowina) - żelazo pomaga w tworzeniu hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi Ponadto zawiera również wysoki poziom witamin z grupy B i magnezu, które odgrywają ważną rolę w przetwarzaniu żywności w energię i magazynowaniu energii. Znaleźć w niej można również jod, który jest wykorzystywany przez tarczycę do produkcji hormonów tarczycy w celu wspierania zdrowego metabolizmu. Niski poziom żelaza, magnezu, witamin z grupy B lub jodu może powodować niewyjaśnione zmęczenie. Odpowiednie poziomy tych mikroelementów pomagają utrzymać zdrowy poziom energii.

Spirulina to także cenny przeciwutleniacz i lek przeciwzapalny. Zawarta w niej fikocyjanina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu ma bogaty zielony kolor. Wiele badań wykazało, że fikocyjanina ma właściwości przeciwutleniające zdolne do zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Badania wykazały także, że fikocyjanina wykazuje aktywność apoptotyczną wobec komórek nowotworowych.

W spirulinie znajdziemy również białko z 9 niezbędnymi aminokwasami. Jest zatem doskonałym źródłem zrównoważonego, kompletnego białka. To białko jest kompletne, ponieważ zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów i stanowi 70% spiruliny. Zawiera ona około 3 razy więcej białka niż wołowina, kurczak, wieprzowina i ryby. 9 niezbędnych aminokwasów należy spożywać wraz z dietą, ponieważ nie mogą być wytwarzane przez organizm, a są niezbędne do wzrostu i naprawy mięśni oraz wszystkich procesów metabolicznych.

Spirulina zawiera prebiotyczne polisacharydy. Stwierdzono, że te prebiotyczne polisacharydy poprawiają wzrost probiotyczny. Wykazano także, że polisacharydy w spirulinie promują wzrost gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium, dwóch najczęstszych probiotyków przyjmowanych jako suplementy. Silna, różnorodna mikroflora wiąże się z silniejszym układem odpornościowym, większą energią, lepszym nastrojem i lepszym ogólnym zdrowiem.

Wydaje się, że spirulina to żywnośc przyszłości.
Odniosę się do twojego ostatniego zdania "Wydaje się, że spirulina to żywność przyszłości. " Wydaje się, że w zasadzie już jest produktem na topie. Spirulinę można zakupić już wszędzie, w supermarketach a nawet w drogeriach kosmetycznych. Wcale mnie ten fakt nie dziwi. Spirulina na produkt wykorzystywany na różnych płaszczyznach, począwszy od zdrowia aż po urodę.
Stron: 1 2