Forum Spirulina.pl

Pełna wersja: Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Bardzo często zastanawiacie się który olej kokosowy będzie dla Was lepszy. Czy lepiej wybrać olej kokosowy nierafinowany czy rafinowany? Wybór na szczęście nie jest trudny i zaraz wszystko będzie dla Ciebie jasne. Przy okazji opowiem Ci czym się różnią między sobą poszczególne oleje kokosowe na rynku. Nawet te sprzedawane pod tą sama nazwą. Za to w znacznie różnej cenie. Różnica w cenie często wynosi nawet 300%!
Olej kokosowy nierafinowany - extra virgin
Wszytko zaczyna się na Filipinach od świeżo ściętego i suszonego w niskiej temperaturze kokosa. Tylko tak przygotowany surowiec jest sens tłoczyć na zimno w niskiej temperaturze. Skrócenie czasu od ścięcia świeżego kokosa z palmy do wytłoczenia oleju na zimno, pozwala nam wydobyć z kokosa wszystko co najlepsze wraz z jego delikatnym smakiem i zapachem. Jest to zdecydowanie najbardziej wartościowa wersja oleju kokosowego, charakteryzująca się wysoką zawartością kwasu laurynowego.
Według mnie tylko tak powinen powstawać olej nierafinowany i ta wersja jako jedyna zasługuje na tą nazwę (nierafinowany, extra virgin). Jednak w rzeczywistości jest często inaczej. Pod tą nazwą jest też sprzedawany olej tłoczony z kopry. Kopra to kokosy, które się ścina i i składa na taką hałdę - coś jak węgiel Smile A potem sobie schną na słońcu lub są często suszone dymem (pali się pod nimi ognisko). Temperatura jest tam znacznie wyższa, dlatego nie polecam tej wersji i nie zasługuje ona na nazwę extra virgin moim zdaniem.
Jest jednak jeszcze gorsza wersja. Jest to olej kokosowy tłoczony z wiórek kokosowych. Jest to dość częsta praktyka w Polsce i Europie. Nie wiem czemu to nikogo nie dziwi, jak słyszy o polskim oleju koksowym. Dla mnie to brzmi równie śmiesznie, jak polska oliwa. Oliwę powinno się tłoczyć tam gdzie rosną oliwki. Tak samo olej kokosowy, powinen być produkowany tam gdzie rosną kokosy! Wracając do tematu oleju kokosowego tłoczonego z wiórek, problem jest taki że wiórki kokosowe są suszone w temperaturze około 120 stopni. Jeżeli surowiec do produkcji oleju jest suszony w takiej temperaturze to po co z niego w ogóle tłoczyć olej na zimno, a potem nazywać go nierafinowanym?
Zobacz filmik: Jak wybrać olej kokosowy?

Zastosowanie oleju kokosowego nierafinowanego
Olej kokosowy extra virgin ma niezliczoną ilość zastosowań kulinarnych i kosmetycznych. Można go jeść samego łyżeczką, dodawać do kawy kuloodpornej ze względu na wysoką zawartość kwasów średniołańcuchowych (MCT), używać do słodkich wypieków (dodaje go do chleba bananowego zamiast masła, nadaje super aromat) jak również smażyć orientalne dania kuchni azjatyckiej.
Nierafinowany olej kokosowy to również najlepszy wybór do celów kosmetycznych. Rewelacyjnie sprawdza się jako odżywka do włosów oraz balsam do ciała (np po opalaniu). Jest też bardzo często używany jako dodatek do domowych antyperspirantów.
Mam też bardzo dobrą informację dla wszystkich miłośników i właścicieli psów, kotów i koni. Olej kokosowy nierafinowany to znakomity naturalny środek chroniący przed kleszczami.

Olej koksowy rafinowany - bezzapachowy - czysty
Olej kokosowy bezzapachowy powstaje z kopry, czyli kokosów suszonych dymem nad paleniskami z liści palmy lub na słońcu. Dlatego też jest dużo tańszy od nierafinowanego oleju kokosowego.
Jeżeli będziemy go używać do smażenia, nie robi nam to żadnej różnicy. Tam przecież i tak jest jeszcze wyższa temperatura. Zaletą rafinowanego oleju kokosowego jest brak zapachu i smaku kokosa oraz wyższa temperatura dymienia. Dzięki temu olej jest bardziej uniwersalny i można go stosować wszędzie tam gdzie zależy nam na niezmienionym smaku potrawy. Ja np zawsze używam go do smażenia frytek belgijskich Smile
Jak powstaje olej kokosowy rafinowany?
Wzorowo rafinowany olej koksowy powinien powstawać tak: Kopra jest tłoczona w temperaturze ok 90 stopni pod dużym ciśnieniem. Kolejnym krokiem jest destylacja w celu pozbycia się zapachu i smaku kokosa. Na samym końcu olej jest filtrowany.
Jednak ta metoda nie jest dla niektórych odpowiednio wydajna i próbują jeszcze wykorzystać olej, który pozostał w wytłoczynach po tym procesie. Jest to tak zwana rafinacja chemiczna. Używa się dość mocnych rozpuszczalników aby wydostać praktycznie cały pozostały olej. Ta metoda znacznie podnosi wydajność produkcji. Dlatego olej kokosowy rafinowany chemicznie jest znacznie tańszy.

Olej kokosowy BIO czy konwencjonalny?
Następnym krokiem jest wybór między olejem BIO (ekologicznym), a produktem konwencjonalnym. Różnica w cenie w przypadku olejów kokosowych jest niewielka (ok 10-20%), zatem zachęcam do wyboru certyfikowanych produktów ekologicznych. 
Olej kokosowy nierafinowany może być używany przez witarian, a obydwa rodzaje przez wegan.
Mam nadzieję, że już wiesz który olej jest najlepszy dla Ciebie. Ja kieruję się prostą zasadą, jeżeli tylko smak i zapach kokosa nie koliduję z moim daniem zawsze używam oleju nierafinowanego Smile
Wszystkie nasze oleje kokosowe są dostępne tutaj.

Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy z olejem kokosowym, to jest idealna okazja, żeby się nimi podzielić Smile)